Buitenleven & natuur

Kastelen & buitenplaatsen

Breukelen staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, met name op het gebied van kastelen. Als je door Breukelen wandelt, kom je talloze prachtige kastelen tegen die getuigen van de glorie en grandeur van vroegere tijden. Deze kastelen spelen een belangrijke rol in zowel de geschiedenis als de cultuur van de stad.

Ontdek alle verhalen

Kasteel de Haar

Kasteel De Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel in Nederland! Met zijn rijke en extravagante geschiedenis herbergt het middeleeuwse kasteel vele bijzondere verhalen achter zijn muren. Krijg een uniek inzicht in het leven van de familie van Zuylen in de 20e eeuw.

Prachtig bewaard vestingstadje

Pittoresk Naarden

Loop door de smalle beklinkerde straatjes, leer over het bewogen verleden in het Nederlands Vestingmuseum en vaar door de vestinggracht. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden en uniek vanwege de stervormige bouw. Na een verkenning van de vesting en het beschermde natuurgebied Naardermeer rust je heerlijk uit bij een restaurant in de vestingwal of in het gezellige naastgelegen Bussum

Kasteelmuseum & museumtuin

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het kasteel heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen, zoals schrijfster Belle van Zuylen. In Slot Zuylen maak je kennis met de wooncultuur en het dagelijks leven van de Utrechtse adel.

Beroemd middeleeuws kasteel

Muiderslot

Het Muiderslot is één van de bekendste en best bewaarde kastelen van ons land. Het is omringd door water en prachtige kasteeltuinen. Hier beleef je 700 jaar geschiedenis tijdens een dagje uit voor jong en oud! Stap in de wereld van Floris V, beklim de middeleeuwse torens met de audiotour of dineer in de pruimenboomgaard van P.C. Hooft. In de weekenden en schoolvakanties zijn er extra activiteiten: van tuinsafari tot ridderbootcamp. 

Eén van de meest bekende blikvangers langs de Vecht is buitenplaats Rupelmonde. Deze prachtige, statige buitenplaats uit de 17e eeuw werd gesticht door de Vlaming Anthony van Ghesel. Hij vernoemde het buiten naar de bij Antwerpen gelegen stad Rupelmonde. Door de eeuwen heen is Rupelmonde uitgegroeid van een bescheiden herenhofstede met sober uiterlijk tot een eyecatcher met allure.

Langs de Vecht ligt Buitenplaats Slangevegt, een monument uit 1700, vernoemd naar de kronkelende rivier. De mix van klassieke en moderne elementen in het interieur zorgt voor een tijdloze uitstraling. Het is dé plek voor stijlvol dineren en borrelen op het prachtige terras. Je kunt er zelfs bekende gezichten tegenkomen terwijl je van een glas rosé en hapjes geniet.